woensdag 10 oktober 2012

Salade Nicoise



Met een restje rijst kan je de zon weer in huis halen. Dit simpel recept voor wanneer je wat rijst over hebt,  geen zin om te koken en toch voedzaam wil eten. Of wanneer je het zonde vindt om iets weg te gooien. Ik at dit voor de eerste keer in Nice en misschien smaakte het daarom wel zo lekker dat ik het recept nooit ben vergeten.

In de loop der jaren heb ik wel het oorspronkelijke recept aangepast. Lees verbeterd, maar ik wil de Fransen niet voor het hoofd stoten, dus: verbeterd. Ik heb in de vinaigrette de azijn vervangen door citroen, dat maakt het de salade net even frisser - niet bijster origineel, maar gewoon gejat uit de Libanese keuken waarin deze salade een variant kent: Taboulet.
In taboulet zitten dezelfde ingrediënten, maar is alles kleiner gesneden en de rijst is vervangen door bulgur. En  de Libanezen strooien  overvloedig met mint en met Taboulet gaat dat nog, maar eigenlijk  vind ik dat niet zo lekker. Dit recept is beter.

Ingredienten

  • Restje rijst
  • Tomaten
  • Komkommers
  • Ui
  • Paprika's
  • Peterselie
  • Blikje tonijn (op water)
  • Ei
  • Zwarte olijven
  • citroen
  • olijfolie
  • Andere groenten (knapperig gekookt)
Bereiding
Kook een aantal eieren (1 ei per persoon) en terwijl de eieren staan te koken snij je de  de tomaten in blokjes en daarna de komkommers (met schil, dat houdt ze knapperig). Die leg je in een schaal. Doe hetzelfde met de paprika's en meng nu (lekker met je handen, da's beter) de rijst door de groenten in de kom. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een uitje (niet te veel) in dunne ringen en meng dat ook door de salade. Heb je nog wat boontjes over dan past dat ook uitstekend in de salade. Breek de tonijn in brokken en meng deze ook door de salade.


Pers een citroen uit en giet de jus over de salade en daarna de olijfolie. Nog even met je handen erdoor heen en je bent bijna klaar.  Even de eieren pellen en in de helft gesneden boven po de salade leggen, met wat twijgjes peterselie.

Nu eerst een glas wijn opdrinken en dan mag je aan de salade. De tijd die je daar voor neemt vermengen de smaken zich, en komt er op de bodem van de schaal een mooie aromatische saus van met name het vocht uit de tomaten,citroen en olie. Het Franse geheim der salades is: niet  zuinig  zijn met de azijn en de olie. Maar dat heb ik al voor je opgelost door er het sap van een hele citroen in de salade te doen....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten