maandag 16 april 2012

Vis in't Zout



Ik ben geen groot liefhebber van vis. Als ik dus een visrecept publiceer, dan moet het wel goed zijn. Je zou dan veel bewerkingen verwachten die de vissmaak reduceert, maar verrassend genoeg is dat juist niet het geval. Dit recept is eigenlijk een heel simpel verhaal, deze keer: je koopt een mooie vis, lekker vers en een paar zakken steenzout (rocksalt), een paar eitjes en je krijgt eigenlijk de lekkerste vis die je maar kunt eten. Je hoeft er niets aan toe te voegen, geen kruiden - helemaal niets; je eet je vingers erbij op. Ook al ben je geen groot visliefhebber.

Het is een ideaal recept voor als je eters hebt. Je kunt het rustig voorbereiden. Als je gasten binnen zijn, dan schuif je de vis de oven in en na een uurtje is het klaar. Serveer het rucola (niet aanmaken, dan smaakt deze op z'n best) en een gepofte aardappel met wat zure room. Aardappels pof je heel gemakkelijk in de magnetron, je hoeft er geen vuurtje voor te stoken. 

Je begint met een paar zakken steenzout te legen in een grote kom.
Scheidt vervolgens het eiwit van het eigeel en doe het eiwit bij het zout. Je hebt ongeveer het eiwit van drie a vier eieren nodig en zo´n twee kilo steenzout. Da´s een beetje afhankelijk van de grootte van de vis. Wij hadden een zeebaars van een kilo en twee en een half kilo zout.





Je moet het eiwit er met je handen een beetje door het zout mengen, zodat de massa een beetje vochtig aanvoelt. Het zout mag natuurlijk niet oplossen en moet zijn structuur behouden


Vervolgens leg je een bedje van een halve centimeter dik aan zeezout op de ovenplaat en legt daar de vis op.



Daarna bedek je de vis helemaal onder het zout met een dikte van ongeveer een centimeter. Mag een beetje minder, maar liever niet.



















Eenmaal klaar, zet je de vis een uurtje in een voorverwarmde oven van zo´n 180 graden. 





Als het zout lichtbruin aan de randen kleurt, kun je de vis uit de oven halen. Laat het eerst even afkoelen voordat je de korst gaat opensnijden. De korst kan goed heet zijn en om de smaak tot zijn recht te laten komen, moet de vis niet te heet zijn.


Met een zaagmes (broodmes met grote kartelrand) zaag je de korst voorzichtig open. Verwijder de brokken zout en kwast de vis schoon. Serveer de vis met zo weinig mogelijk zoutresten. Een mooie droge witte wijn (mijn voorkeur heet Touraine) maakt van eten genieten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten